BPD och ROP..

Bronkopulmonell dysplasi (BPD) orsakas av att bindväv växer in i lungalveolerna och därmed gör lungorna stelare och försämrar utbytet av syre och koldioxid. BPD drabbar inte enbart prematura barn utan förekommer också i enstaka fall hos fullgångna bebisar.

Det är inte klarlagt vad som orsakar BPD, men man misstänker att övertrycket från respiratorn (barotrauma) och för hög syrgaskoncentration är viktiga faktorer som kan utlösa sjukdomen. Dock förekommer sjukdomen även hos barn som inte behandlats i respirator, så det finns säkerligen okända faktorer som också utlöser sjukdomen.

BPD är vanligare ju mindre prematuren är, och de som behöver intensiv behandling med respirator kort efter förlossningen löper allra störst risk.

Behandling

BPD behandlas huvudsakligen med en väl övervakad respirator där idealt tryck och syrgas noga följs. Barn med BPD måste sedan försiktigt avvänjas från respiratorn. Oftast sänker man syrgasen med bara ett par procent i taget till dess att barnet själv klarar att andas. Då blir det lång CPAP behandling o sedan syrgas genom grimma.

Prognos

Prognosen för barn med BPD varierar mellan allt från symptomfria till mycket allvarligt och fatalt. Lyckligtvis har BPD blivit alltmer sällsynt och symptomen lindrigare. De allra flesta har mycket lindriga former av BPD och påverkas endast i begränsad omfattning av sjukdomen, men andra drabbas hårdare.

Dessa barn kan behöva extra syrgas till de bli 1-2 år gamla. Den goda nyheten är att lungorna växer under hela uppväxtperioden,, så statusen förbättras med åldern, allteftersom att ny, frisk lungvävnad tillkommer. Vissa studier har visat på ökad mottaglighet för luftvägsinfektioner upp till 4-5 årsåldern.

För de värst drabbade är dock utgången fatal. Om sjukdomen fortskrider så leder det till allt högre belastning på hjärta och lungor, samt syrebrist, varför slutet ofta kommer i form av hjärtsvikt. Det är dock idag mycket sällan man ser så svåra fall.

ROP (Retinopathy Of Prematurity), på svenska något fritt översatt "Retinasjukdom till följd av prematurfödelse". ROP är en skada på ögatorsakat av att blodkärl vuxit på ett felaktigt sätt och orsakar ärrbildning på näthinnan eller näthinneavlossning. Ögats normala tillväxt är betydande i vecka 28-30 och under denna period är därför ögat känsligt för störningar i form av höga syrgasnivåer, medicinering samt temperaturväxlingar. Man ser skadorna tidigast kring v37, och kan behandla tillståndet med laser för att minska risken för näthinneavlossning. Som flera olika typer av skador graderas ROP från 0 till IV. Där fyra är den allvarligaste graden och noll innebär att det inte finns någon påverkan alls.

Barn som är födda för tidigt löper betydligt större risk att få skador på näthinnan än vad som hittills varit känt. Det är en svensk kartläggning som visar att fler än sju av tio barn födda före graviditetsvecka 27 drabbas av synproblem, och hos 34 procent av dessa är ögonsymtomen allvarliga. Näthinneskador är en av de vanligaste och mest fruktade riskerna för barn som föds för tidigt. En orsak är att ögats slutliga utveckling sker relativt sent i graviditeten mellan vecka 28 och 30, det vill säga efter det att många för tidigt födda hunnit födas.

Sjukdomen som kallas ROP (ung. retinasjukdom – retina står för näthinnan till följd av prematur födelse), uppmärksammades särskilt under 1940-talet när kuvöserna började bli allt vanligare i behandlingen av små och för tidigt födda. Över 12 000 barn i hela världen blev blinda på grund av att ögonen skadades vid kuvösbehandlingen. I en studie kunde amerikanska forskare sedan konstatera att alltför stora mängder syretillförsel i kuvöserna skadade de små barnens ögon. När syrehalten drogs ned minskade också antalet fall av ROP. Dessvärre minskade dock inte denna åtgärd ögonriskerna för de för tidigt födda barnen.

 

BPD är då en sjukdom VIlle har o ROP är det man kollar efter på ögonundersökningarna. Än så länge har han lite förändringar på ena ögat.

VIlle mår bra o vägde idag 1639 gram. Han håller sig bra varm utan värme- vattenmadrassen o med kläder på istället. Kribbe tog med sig en kartong full med kläder efter Joel o Calle, så det har jag rensat ur o behållt det jag vill ha, det va väl hälften ungefär :P. Ska tvätta upp allt på måndag o ta hem det som han inte behöver här, som är för stort o så, o det minsta blir kvar här så han kan använda. :)

Fullfart denna helgen, i Tordags va Linda o Marcus här med barnen, IDag tog vi en fika med Iaa, Imon Lördag kommer farmor o farfar, även mormor en snabbis, o på Söndag kommer Karin o Jonas.

Goding :)

/Manda

 

 


Kommentarer
Postat av: À

2011-06-10 @ 19:35:21
Postat av: Anette

2011-06-10 @ 19:36:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0